Ny ferielov i Danmark: Dette skal du vide

Skrevet af Revisionsfirmaet Gutfelt A/S
Ny ferielov

Skal du bruge en revisor?

Den nye ferielov er ikke gået ubemærket hen, så du har nok også hørt om den.

Måske du ikke helt forstår, hvordan den hænger sammen, og hvordan du optjener dine feriepenge og kan bruge dem.

Men hvis du endnu ikke er helt sikker på, hvordan det hele hænger sammen, så er du kommet til det helt rette sted. Her præsenterer vi dig nemlig for den nye ferielov, som allerede er trådt i kraft.

Læs med her og forstå, hvordan det hele hænger sammen.

Hvorfor er ferieloven ændret?

Tja, hvorfor er ferieloven egentligt ændret til en ny ferielov?

Det tænker du nok.

For den gamle fungerede nok ganske udmærket for de fleste.

Grunden til, at der er kommet ny ferielov er, at der fra EU’s side var nogle nødvendigheder, som den gamle ferielov ikke overholdte. Dermed er det altså en ordre fra EU’s arbejdstidsdirektiv, som er skyld i, at ferielovgivningen i Danmark skulle laves om.

Hvornår gælder den nye ferielov fra?

Den nye ferielov startede 1. september 2020. Dermed var sidste aktive dag for den gamle ferielov 31. august 2019. Men fra september 2020 må man altså forholde sig til de nye regler, som vil komme til at påvirke alle på arbejdsmarkedet, som opererer med feriedage.

Til den skarpe læser vil der så være et helt år, hvor der ingen lov gælder, det forklarer vi her:

Dertil kommer en overgangsfase, en såkaldt overgangsperiode, som netop gjaldt fra 1. september 2019 til 31. august 2020. Her sker der det, at dine feriepenge indefryses. Det betyder, at de i mellemtiden står standby her i denne periode.

At dine feriepenge er indefrosset i overgangsperioden betyder dog ikke, at du ikke kan holde ferie i perioden – tværtimod. Her gælder reglerne nemlig stadig om, at det er de optjente feriepenge fra det forrige år, som gælder i det tilfælde. Således er det i dette tilfælde ferien optjent i 2018, som du kan holde ferie for i perioden. Så ferien du har optjent fra 1. januar 2018 til 31. december i 2018, kan du bruge i perioden 1. maj 2019 til april 2020, præcis som du plejer. Sådan fungerer det kun for denne stund, inden man kigger på de nye regler til den nye ferielov.

Gælder nogle af de gamle regler stadig?

Det korte svar er: ja, nogle af de samme regler gælder stadig for den nye ferielov. Faktisk er det sådan, at en stor del af reglerne fra den gamle ferielov også gælder for den nye ferielov.

Helt specifikt drejer det sig om følgende regler, som også gælder i den nye ferielov:

  1. første punkt omhandler betalt ferie. Med den nye ferielov er der garanti for, at enhver lønmodtager har ret til fem ugers betalt ferie om året. Det betyder helt konkret, at du kan holde fem ugers ferie med løn. Samtidigt er der tale om, at den nye ferielov byder på, at du har ret til at holde tre ugers sammenhængende ferie en gang om året. Det betyder, at du har rettighederne til at holde tre ugers sammenhængende ferie – det man også kalder hovedferien.
  2. andet punkt omhandler optjeningen af feriepengene. Ved dette punkt gælder de samme regler som tidligere, nemlig at du optjener 2,08 feriedage om måneden. Det betyder altså, at du optjener 25 feriedage på et år.
  3. tredje punkt som er i overensstemmelse med den tidligere ferielov er muligheden for at aftale løn eller ferie med godtgørelse på 12,5% med din arbejdsgiver. Det giver altså muligheden for at få lidt ekstra ud af feriepengene som forbruger.
  4. fjerde punkt omhandler brugen af feriepenge. Har du feriepenge til at stå, som du ikke har brugt, så er den samme, gamle regel stadig gældende. Hvis der er ubrugte feriepenge, så udbetales de til dig i feriefonden. Her får du en oversigt i e-boks, hvor du kan se, hvor mange feriepenge du har tilbage. Det kan være en ganske glædelig nyhed at få udbetalt nogle feriepenge, som du måske havde glemt, at du havde stående.

Det vil altså sige, at der er nogle grundlæggende regler, som stadig er gældende for optjeningen og udbetalingen af feriepenge, selvom det er en ny ferielov, der nu gælder for lønmodtagere i Danmark.

Ny ferielov

Hvordan er de nye regler?

Det helt grundlæggende, som er blevet ændret ved ferielovgivningen er måden du optjener pengene på.

Her er der nemlig mulighed for at afholde ferien i samme periode, som du optjener pengene, det kaldes samtidighedsferie, hvilket vi forklarer mere om i næste punkt.

I den gamle ferielov var det sådan, at du ikke kunne bruge din optjente ferie før maj året efter. På den måde skulle du altid orientere dig om, hvorvidt pengene var tjent året før eller fra det pågældende år.

Med den nye ferielov er der dog ingen grund til at tænke på ventetiden, her kan du nemlig bruge feriepengene og feriedagene indenfor det samme år, som du optjener ferien.

Hvad er samtidighedsferie?

Begrebet ’samtidighedsferie’ nævnte vi kort i forrige punkt. Men hvad betyder det egentligt, og hvad betyder det for mig som lønmodtager?

Helt konkret betyder samtidighedsferie, at du kan afholde din ferie på samme tid med, at du optjener ferien. Dermed behøver du ikke længere at fokusere på, om du har optjent nok ferie – nej, du optjener nemlig pengene mens du afholder ferien, hvis det er det, du har lyst til.

Hvis du optjener ferien i 2021, og gerne vil bruge ferien i 2021, så er det rent juridisk intet problem. Således er ferien nu mere fleksibel, og lever bedre op til den moderne hverdag, hvor en feriedag eller en længere ferie pludselig kan blive nødvendig. Nu har du nemlig også mulighed for at have ferien, når du ønsker det allermest.

Hvad sker der, hvis jeg vil holde ferie, og ikke har optjent nok dage?

Kort sagt er det ikke et stort problem, hvis du ikke har optjent dage nok, men gerne vil holde ferie. Med den ny ferielov er det nemlig en stor fordel for dig, der ikke har optjent mange penge i den første del af perioden, samtidig med at du gerne vil holde ferie i starten af perioden.

Helt konkret kan du holde ferie, selvom pengene ikke er sparet op endnu.

Hvis du benytter dig af denne metode, hvor du bruger ferien på forskud, så bliver din ferie blot fradraget i den ferie, der senere er tjent op. På den måde er der stadig fuldt ud styr på regnestykket.

Det eneste, der kan komme i vejen her, er din arbejdsgivers holdning til sagen.

Selvom det kan virke uoverskueligt med en ny ferielov, så er der mange ting, som man kan tage med sig videre fra den gamle variant. Den nye variant er mere fleksibel og kommer dig derfor til gode.

Skal vi hjælpe dig?

"