Selvangivelse – Sådan udfylder du den

Skrevet af Revisionsfirmaet Gutfelt A/S
Selvangivelse

Få et uforpligtende tilbud fra et erfarent revisionsfirma

Uanset om du har eget firma eller ej, er det helt afgørende, at du har styr på udfylde din selvangivelse, der skal sendes elektronisk hvert år. 

Herunder kan du læse mere om de oplysninger, du er forpligtet til at afgive overfor SKAT. så de har de korrekte oplysninger om dig og din økonomi. 

Disse bruges til at beregne, om du skal have penge tilbage, fordi du har betalt for meget, eller om du skal betale ekstra. 

Hvad er en selvangivelse?

En selvangivelse er det dokument, alle danskere skal forholde sig til, når de er skattepligtige i Danmark. Angivelsen bliver brugt til at lave din årsopgørelse, og det er derfor afgørende, at alle oplysninger om din økonomi er opdaterede og ikke mindst korrekte. 

Som navnet fortæller, er en selvangivelse et elektronisk dokument, du selv skal udfylde. Navnet stammer fra den tid, hvor hovedparten af alle dokumenter skulle indsendes fysisk pr. post til SKAT. I dag foregår det 100% digitalt. 

Hos de fleste danskere er den årsopgørelsen, der har størst interesse. Det er i denne, du får oplyst, om du har restskat, der skal betales, eller om du har betalt for meget i SKAT og og således får penge tilbage i skat, der udbetales til din Nem-Konto. 

Det er vigtigt, at du er omhyggelig med selvangivelsen, da denne er grundlaget for den efterfølgende årsopgørels, og at denne er korrekt. 

Her er det vigtigt at være opmærksom på, at SKAT ikke automatisk modtager alle økonomiske oplysninger om dig.

Hvordan udfylder man selvangivelsen?

Du kan ikke være 100% sikker på, at alle oplysninger om din løn og formue automatisk bliver oplyst til SKAT. Det gælder f.eks., hvis der er tale om private aftaler mellem dig og en tidligere ægtefælle, hvor I bliver enige om ændring i underholdsbidrag. 

Derfor skal du selv klikke ind på SKATs hjemmeside og finde rubrikken for ”TastSelv”, når du vil udfylde, rette eller ændre i din selvangivelse. 

Her vil du finde et link til ”ret årsopgørelsen/selvangivelsen”, og du vil også kunne se fristen for at selvangive. 

Det kan blandt andet være, at du i en periode har gået ledig, eller at du har fået nyt job med ændring i løn. Uanset hvad, så er det dit ansvar at sikre, at Skattestyrelsen har de korrekte oplysninger om dig. 

Det er også i selvangivelsen, at du indtaster fradrag for blandt andet kørsel (befordringsfradrag) samt fradrag for betaling af underhold til ekskone og fælles børn. 

Hvad er en årsopgørelse?

Praktisk talt er en årsopgørelsen et elektronisk dokument, der viser din økonomi for det selvangivne år.

SKATs hjemmeside kan du få indblik i årsopgørelser flere år tilbage i tiden. Kort og godt indeholder opgørelsen oplysninger om, hvad du har tjent i løbet af året, og hvor meget du har betalt i skat. 

Alle borgere, der er skattepligtige i Danmark, og som ikke har selvstændig virksomhed, modtager automatisk en årsopgørelse omkring marts måned hvert år. Det er dette dokument, der i forbindelse med den elektroniske frigivelse kan resultere i flere timers ventetid på SKATs hjemmeside. Dette sker, når flere tusinde borgere logger på deres private side hos Skattestyrelse for at se, om de skal have penge tilbage i SKAT.

Har du egen virksomhed, vil du ikke modtage en årsopgørelse automatisk. Her vil du i stedet modtage en såkaldt ”udvidet selvangivelse”, der skal udfyldes, før SKAT kan udarbejde din årsopgørelse.

Mange mennesker forveksler årsopgørelse med forskudsopgørelse. Der er væsentlige forskelle på de 2 dokumenter. Mens årsopgørelsen viser dit økonomiske regnskab for det forgangne år, er forskudsopgørelsen et slags ’budget’, der indeholder et forventet regnskab og har fremadrettet fokus.

Hvad er et årsregnskab?

Har du egen virksomhed, skal du forholde dig til årsregnskabet.

Det er et regnskab over din virksomheds økonomiske status, der indberettes 1 gang om året til SKAT. Regnskabet følger det klassiske kalenderår (det vil sige, at det giver overblik over virksomhedens indtægter og udgifter fra 1. januar til 31. december samme år). 

Et årsregnskab skal blandt andet indeholde følgende:

  • Bogføring af samtlige bilag for hele året
  • Samtlige bankudskrifter 
  • Årsopgørelse fra bank
  • Kasserapport

Årsregnskabets resultat og balance skal indberettes sammen med din selvangivelse.

Hvis du ikke indberetter tallene fra din virksomhed, anset SKAT din selvangivelse for udeblevet, og du pålægges en økonomisk straf.

Få et uforpligtende tilbud

  • Please enter a number greater than or equal to 5000.